V létě otevřeno pouze úterý až čtvrtek. 🔥 NOVINKY - vintage a starožitné kousky s házenkou a v barvách letního nebe! 🔥 Objednávky nad 1000 Kč mají Zásilkovnu zdarma!

Sběratelka věcí v Portu

Portugalské Porto je starožitnost samo o sobě. Úžasně ošuntělé, velmi koukatelné, prastaré domky poskládané jak vlaštovčí hnízda na sebe a díky výškově rozmanitému terénu a úzkým ulicím nic pro líné chodce. Navštívila jsem ho v dubnu 2024 a sdílím:

Mé top antiky:

Cenově podobné jak u nás, levné nákupy nebo dokonce něco koupit “na kšeft” (tedy že to obratem u nás střelíte s velkou marží) zde nehledejte. Se smlouváním jsem pochodila pouze u posledního v seznamu. Zajímavý sortiment typický pro iberijský poolostrov: rukodělná keramika, obří zdobné mísy a majolika, motivy ryb a mořských plodů, umělecké předměty z kovu, hlavně mosazi. Úžasné a designově nevídané vintage lampy (odhaduji hlavně francouzské a italské provenience) a starožitná vyřezávaná zrcadla vonící zatuchlinou. Jinak typické portugalské dlaždičky azulejos, vlaštovky a kohouti. 

 

 

Mé top concept stores: 

Obchody, co míchají nové se starým. Malé designové značky, místní umělci, do toho originální starožitnosti nebo cool vintage, k tomu vybraný second hand. Drahé, načančané a krásné na koukání, stojí rozhodně za návštěvu a potěchu oka.

 

Bleší trh: 

  • “vyhlášený” Feira da Vandoma, Avenida 25 de Abril

Dávám do uvozovek, protože člověk má tendenci si představovat kdovíjakou fancy podívanou typu Nuselské Blešky nebo ten krásný bleší trh u kostela Sv. Engrácie v Lisabonu.

A ona je to taková hrabárna à la pražská Elektra! Stejní prodavači s pěti zuby, prodavačky s kníry, jen sympatičtější a vše o hodně čistší. Táhne se do mírného kopce nedaleko fotbalového stadionu Estádio do Dragão, pár stanic metra od centra a koná se každou sobotu dopoledne (8-14h).

Strávíte tu hodinu a půl volným tempem, není tu WC ani občerstvení a vyčmucháte tu akorát tak pokladů, abyste zaplnili příruční zavazadlo a nebylo vám líto, že nemáte náklaďák. Já se culila a mluvila portugalsky, přesto jsem se smlouváním moc nepořídila.

 

Mé gastro tipy:

Oáza výběrové kávy a za mě nejlepších pastéis de nata (typické koláčky se žloutkovým krémem) ve městě, vše v prostorné kavárně v prostoru bývalé garáže. Povinná ranní zastávka!

Oblíbená restaurace se zahrádkou jen kousek od náplavky, přesto v klidnější ulici, kde profukuje větřík od řeky. Typické portugalské speciality, ryby, mořské plody a hovězí, obří porce a delikátní chutě. Radost se zde zapomenout s o vinho verde, tedy zeleným vínem…

Pivnice s řemeslnými pivy, příjemnou a prostornou vnitřní zahradou a 1980s muzikou. A ty nachos s HOROU rajčatové salsy a avokádovou pomazánkou… bože.

Record bar s obří nabídkou vybrané hudby na vinylech, živé DJ sety, koktejly a ledový filtr. Obří koženkové sedačky, prosklené stěny a vše sladěné do tmavě červené barvy. Žhavý spot pro rozjezd večera!

PS: Upřímně, nebylo jediné místo, kde bychom jedli průměrně či zle. Porto je opravdu gurmánům nakloněné, nejvíce těm, kteří mají rádi hodně oleje a česneku. 

De nada - nemáte zač!

 
Zpět do obchodu